Mindre vold av statlig leggetid?

Avholdsmannen Knut Storberget har foreslått en felles statlig leggetid for å redusere voldsepisoder i forbindelse med skjenkesteder. Sammen med Statens institutt for rusmiddelforskning anser han det for bevist at jo mer liberale skjenketider, desto mer vold og skader. Politimesterne i Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen ser ut til å være enige.

Vi hadde den samme debatten i Oslo på begynnelsen av 90-tallet, da kommunen svarte med å ha differansierte åpningstider og en fokusert innsats fra politiet førte til en nedgang i voldsepisoder. Da var det også folk i politiet som argumenterte med at volden ville flytte seg fra kontrollerbare områder (Oslo sentrum) til bydelene og at husbråk og vold i hjemmet ville øke.

I Danmark erkjenner de at problemet med vold og rus kan være knyttet sammen, men at det er mer sammensatt. De har redusert volden knyttet til utesteder på samme måte som vi gjorde i Oslo på begynnelsen av 90-tallet - nemlig ved fokusert innsats i sentrum. Det danske justisministeriet skriver om dette:

Danskernes risiko for at blive udsat for kriminalitet i form af tyveri, hærværk eller vold er faldet markant inden for de seneste år.
De samme erfaringene har man hatt i blant annet Manchester, gjennom prosjektet Manchester City Safe - tiltak for å håndtere en åpen by, med en nedgang av alvorlige voldshendelser på over 12% siden oppstarten i 2001 (best practices-rapport).

Ifølge innsalget fra Arbeiderpartiet til Aftenpoften har voldsepisoder falt med 30% i Trondheim. Etter bare åtte måneder mener Arbeiderpartiet at dette er en "varig nedgang". Mon det. Man kan jo lure på hva som gjør nordmenn så annerledes enn engelskmenn og dansker?

Når synlig politi i Oslos gater er halvert siden 1987, samtidig som befolkningen har økt med 130 000 og kriminaliteten eksplodert, så kan man undres på om ikke voldsepisoder heller har sammenheng med politiets bemanning.

Her er noen tall:

I 1987 hadde politiet i Oslo 1195,5 dagsverk fordelt på 70 vaktsett.
I 2007 hadde politiet i Oslo 681 dagsverk fordelt på 84 vaktsett.

I 1987 var 210,60 prosent bemanning i forhold til bemanningen i 2007.

Sammenhenger?

Storberget kan ikke alene klandres for bemanningsutviklingen, den har vært nedadgående i 20 år, gjennom flere regjeringer. Men de fire siste årene har vi sett en markant utvikling i alvorlige voldsepisoder; knivstikkinger, overfallsvoldtekter, i tillegg til vinningskriminalitet gjennom organiserte bander. Politiet trøster med at det er en nedgang i antall anmeldte forhold. Det er ikke en gang en fattig trøst. Folk har gitt opp. Hvorfor orke å anmelde noe, når svaret på en henvendelse om at dealere står inne og veier dopet sitt på brevvekta på Grønland postkontor er "ja, er det noe forbud om å veie noe annet enn brev der da"?

Vanlige folk er stort sett utsatt for vinningsforbrytelser, enten det er ran, lommetyveri, innbrudd i bil og hjem. Når dette blir automatisk henlagt så er det klassejustis. Når det ikke en gang anmeldes så er det et tegn på noe langt farligere.

Statlig leggetid er ikke svaret. Mer ressurser til politiet må til, og politiet må selv komme med forslag til omorganiseringer eller løsninger for å løse problemet. Dette er ikke bare et budsjettspørsmål. Det er et spørsmål om prioriteringer.

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers