Hverdagsproblemer på Frogner?

I en epost fra en tidligere kollega uttrykkes frustrasjon over Høyres manglende oppgjør med norsk integreringspolitikk. Å avfeie noe som oppleves som reelt og nært for mange har gjort at det eneste partiet som definerer nivået på integreringsdebatten i Norge er FrP. Det kan både Høyre og de andre partiene skylde seg sjøl for:

Jeg er på ferie med familien på Grand Canaria. De to eldste barna er blitt 17 og 18 og til frokost i går ble vi sittende å diskutere litt om deres politiske ståsteder. Ikke uventet dras de til FRP på innvandrings- og integreringspolitikken. De opplever sjikane og vold fra gjenger av kriminell innvandrerungdom (2 generasjon) som en svært reell og nær ting. Problemet oppleves av dem så stort at det nærmest overskygger de andre delene av en helhetlig politikk fra partiene. De kaller det desperasjon. (...) Høyre har ikke lenger to- tre tydelige salgspoenger. De oppleves i økende grad som sutrete over FRP’s fremgang i stedet for fokusert om sitt eget budskap. Partiet vil tjene på å ta et tydeligere oppgjør med denne problemstillingen. (...) Det burde ikke være umulig å kombinere en ansvarlig flyktningepolitikk med et kraftig oppgjør med kriminaliteten.

Høyres største utfordring, synes jeg, er å finne talspersoner som "folk flest" klarer å identifisere seg med og som kjenner hverdagsproblemer på kroppen og derfor kan uttale seg med troverdighet om ting som berører folks hverdag. Kjetil Wiedswang i DN mente at Høyre burde "komme hjem til Frogner". Jeg er ikke så sikker på det. I en utspørring av lokale kandidater til forrige kommunevalg utfordret jeg en av deltakerne på nettopp innvandring og integreringspolitikk. Kandidaten fortalte smilende at han selv bodde i den bydelen i Oslo som hadde flest nasjonaliteter og opplevde dette som uproblematisk. Hans erfaring var at mangfold var utelukkende positivt og man burde ikke overproblematisere dette. Han bodde på Frogner.

Valgprat.no har en artikkel om hvorfor politikere burde blogge, blant annet for å få bedre kontakt med velgere og støttespillere. Politikere som har god kontakt med folket vinner valg, skriver de. Folk som definerer mangfold utfra ambassadestrøket på Frogner burde antakeligvis sendes på avrusing. Skal man bli mer virkelighetsfjern må man hete Thomas Hylland Eriksen og snakke varmt om det flerkulturelle samfunn fra en villa på Vinderen.

Om Høyres politikere burde gjøre noe, så er det vel heller å komme seg vekk fra Frogner. Vi drikker Chablis på østkanten også. I mengder for noen av oss.. men viktigst av alt er å lytte til hvordan folk opplever sin hverdag og ta hverdagsproblemene seriøst. Har vi ikke løsninger på disse så kan vi snakke om EU til vi bokstavelig talt er blå i trynet.

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers