Likhet for loven

Arbeiderpartiets Knut Storberget forsvarer at østeuropeere blir forskjellsbehandlet i det norske rettssystemet og dømt hardere enn nordmenn. Det er ingen tvil om at organisert - eller uorganisert for den saks skyld - kriminalitet fra østeuropeiske bander er et problem som må tas tak i. Svært mye av kriminaliteten som begås, er såkalt "hverdagskriminalitet" - lommetyveri, innbrudd, kortsvindel. Hverdagskriminalitet er det folk flest opplever på kroppen. Hverdagskriminalitet er også det som blir fortest henlagt.

Men tas tak i er noe helt annet enn å uthule rettssikkerheten til den enkelte. Det skal være likhet for loven. Man skal ikke løpe "større risiko for å bli utsatt for tvangsmidler enn beboerne i landet", slik Storberget mener i Dagbladet. Man skal løpe samme risiko.

Problemet er at man etter årevis med lemfeldig håndtering av kriminalitet, med straffeutmålinger som strider mot folks flests rettsfølelse, har skapt et drømmesamfunn for de som organiserer seg bare litt. Det er så godt ingen risiko for å bli tatt.

Mitt ønske har aldri vært å ta østeuropeere spesielt. Om den som stjeler lommeboka mi er rumenier eller norsk nordmann fra Norge er helt uinteressant. Samme lovbrudd skal i utgangspunktet straffes likt.

Når grov vold straffes med 55 timers samfunnsstraff, og bare tre av ti tror på hjelp fra politiet, så vil jeg tro at det er noe grunnleggende galt med tilstanden for forbrytelse og straff i Norge.

Forskjellsbehandling i rettssystemet ikke løsningen.

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers