Ingen triumf for bloggerne

hablog spurte i går om regjeringens tilbaketrekking av den nye rasismeloven var den norske bloggosfærens første hakk i skjeftet. Han viser til bloggerne Den tvilsomme humanist, Vox Populi og ham selv, som sammen med Document.no har sørget for å holde debatten om ytringsfrihet og religionskritikk varm. I bloggsfæren vel og merke.

Som vanlig var det ikke før debatten ble løftet opp i de tradisjonelle mediene, gjennom oppropet til Lars Gule og Nina Hjerpset-Østlie, at den begynte å ta av. Med flere kjente navn på oppropet nådde man også ut til mainstream.

Olav Anders Øvrebø skrev denne uken i MandagMorgen om de svenske bloggernes politiske innflytelse, og den norske bloggsfærens mangel på sådan. Problemet er ikke mangel på viktig debatt i den norske bloggsfæren, ei heller at stemmene er spredte og få.

Det spennende er at mens svenske medier fordømte bloggsfæren da hypen kom rundt 2005, omfavnet norske medier bloggerne i Norge og ga dem til og med egne plattformer hos avisene. Mens svenske medier har vært skeptiske og kvalitetssikret innholdet på blogger de tok inn i varmen, la norske medier bloggere frem på forsiden. Og gjør det fortsatt. Mens svenske medier har åpnet for bloggere med seriøst og meningsfylt innhold, lar norske medier bloggerne være klikkhore-maskiner for debatt.

Det er få, om noen bloggere, som klarer å sette dagsorden ene og alene via bloggen sin. Man kan få oppmerksomhet rundt saker og starte kampanjer via bloggsfæren, men det er ikke før et kjent navn går ut i media at debatten tar fart.

Om den norske bloggsfæren vil være interessant i valgkampen vil avhenge av bloggernes evne til å avsløre og dokumentere saker som er nyhetsverdige. Å kommentere nyheter er i seg selv ikke nok, selv om man bidrar med nye og gode vinklinger. Så spørs det om det er uavhengige bloggere som sitter med interessant informasjon.

Den svenske bloggeren som felte en av ministrene i den svenske borgerlige regjeringen, Magnus Ljungkvist, var da også pressesekretær for de svenske sosialdemokratene. Ville norske medier har stolt på hans informasjon og kreditert han?

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers