Ikke spesielt ytterliggående?

Lederen for Europas fatwaråd, Yusuf al-Qaradawi, har uttalt at Holocaust var en guddommelig straff for jødene og har de siste ukene kommet med sterkt antisemittiske uttalelser der han har hyllet Adolf Hitler for å ha straffet jødene. VG skriver at al-Qaradawi ikke regnes for å være spesielt ytterliggående.

Det er dette som er problemet med debatten rundt islam i liberale demokratier. På den ene siden vet man at de aller fleste muslimer ønsker det samme som de aller fleste andre, nemlig å skape et godt liv for seg og sine. På den andre siden så ser man at ledende stemmer fra den muslimske verden representerer holdninger som er moralsk forkastelige og dypt støtende. Og dette regnes ikke en gang for spesielt ytterliggående.

Mens man i liberale demokratier jobber aktivt med holdningskampanjer mot rasisme, homofobi og diskriminering på alle plan, så kveles samtidig debatten av at liberale stemmer gjennom en misforstått toleranse verner intoleransens stemmer mot kritikk. Det må gå an å føre debatten på flere nivåer. På samme måte som man i årevis har kritisert intolerante holdninger i kristne miljøer, må man kunne gjøre det samme mot muslimske. At man latterliggjør homofobe kristne prester, samtidig som man tier ihjel den samme intoleransen i muslimske miljøer, er med på å legitimisere holdninger så vel som handlinger mot homofile.

På samme måte må man kunne forsvare enkeltindividets rettigheter i Norge, og jobbe mot diskriminering av mennesker med minoritetsbakgrunn på alle nivåer. Det betyr også å beskytte retten til å ytre ting man selv ikke er enige i. Det mangler ikke på folk på høyresida som hevder de er villige "til å dø" for retten til å ytre seg mot islam, men jeg finner ikke mange som synes ytringsfriheten skal gjelde for muslimer som kritiserer vestlig kultur og samfunn. På venstresida synes det som at det er viktigere i antirasismens navn å ufarliggjøre holdninger som undertrykker kvinner, homofile og annerledestroende fra muslimsk hold , enn å ta opp disse til debatt.

Lederen av islamsk råd, Senaid Kobilica, tar avstand fra al-Qaradawis hyllest av holocaust på Islamsk råds hjemmesider i dag. Dette må han gjøre hver eneste gang en ledende muslimsk lærd presenterer forstokkede holdninger eller forsvarer dypt umoralske handlinger utført av muslimer.

Fra min tid i Fremskrittspartiet husker jeg hvor belastende det var å hele tiden måtte forklare at jeg var antirasist, og samtidig ta avstand fra skrullete lokallagsledere som uttalte seg om innvandrere. Til slutt tok jeg konsekvensen av min ideologiske overbevisning og meldte meg ut. Jeg er fortsatt "troende" liberalist, men kanskje ikke spesielt ytterliggående.

Uten en åpen debatt om verdispørsmål også i og rundt det muslimske miljøet, vil fordommer bare feste seg. Når al-Qaradawi blir omtalt som en toneangivende og ikke spesielt ytterliggående leder, risikerer alle muslimer å bli oppfattet som "moderate islamonazister".

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers