Mediehora

VamPus - hore anno 1880?

På sesongens promobilde til Studio 5 skulle vi fremstå som film noirs beryktede "femme fatale" - dødelige kvinner som gjør som de vil og ikke bryr seg om hva andre sier. Dagsavisens Sissel Hoffeng mener vi ser ut som damer hentet rett ut fra et 1800-tall bordell. Horer. Rett og slett. Ironisk nok samtidig som man forbyr prostitusjon i Norge. Mener Hoffeng.

For damene i Studio 5 er det sikkert moro å leke med et litt farlig image, ettersom dagene går mest i åndemaning og rynkedebatter.

Mest i åndemaning og rynkedebatter, du. For å ikke snakke om temaer som bulemi og selvbilde, hvordan det er å være narkoman i dress og skjule sitt rusmisbruk i femten år, om å miste ett barn, om å velge å være singel og allikevel velge å få barn gjennom kunstig befruktning, karriere og personlig utvikling, om klimadebatten er over eller rett og slett har morsomme og inspirerende gjester som Liv Ullmann og Kristian Valen.

Hva skal vi gjøre? Kle oss i svart og sitere Sartre? Gå i mørk dress og leke Antennetimen? Eller lage talkshow som klarer å ta både små og store temaer, kjente gjester og vanlige mennesker med en usedvanlig historie?

En kurtisane kunne forlange nesten hva som helst for sine tjenester, og ofte var hun en talentfull skribent eller skuespiller i tillegg til prostitusjonen. Lyder kjent jenter?

Nei, ikke egentlig. Men kritikken lyder kjent. Ofte fremsatt av kvinner som dagen etter etterlyser dyktige damer på stortingslistene, i næringslivet eller som kilder i mediesammenheng. Er det slik at dersom Martine Aurdal skriver om de sosiokulturelle forholdene som fører til prostitusjon i Dagbladet, så veier det tyngre enn om det sies i et talkshow? Er Karita Bekkemellom modigere når hun forteller om spiseforstyrrelser i en papiravis, enn når hun deler sin historie i studio med en gjest som nylig har blitt frisk etter tredve år med bulemi? Er det slik at når Liv Ullmann gjester Grosvold så er det mer intellektuelt høyverdig? Eller er Sissel Hoffeng rett og slett... bornert?

Uansett så kan vi vel takke henne for at vi i hvert fall har fått en seer til. Som kanskje blir litt skuffet når han finner ut at det ikke er så mye korsetter og stakkato åndedrett - verken da vi tok bildene eller i studio.

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers