Ekstremt engasjert?

I bloggen Hijab brigaden skriver samfunnsdebattanten og spaltisten Iffit Qureshi i en kommentar at:

"Amerikanske myndighetene hadde en hånd i at Bygg Nr7 og tvilingtårene raste sammen og slik at mange fler ble drept enn de to-tre hundre som ble drept da flyene krasjet inn i bygningene."

Hun har også gjort det mange gjorde, og fikk kritikk for, nemlig lagt ut en av de beryktede Muhammed-karikaturene som illustrasjon til innlegget der hun argumenterer for at det er fellestrekk mellom antisemittisme og islamofobi. Jeg argumenterer fortsatt for at karikaturene ikke kritiserte muslimer - og derfor ikke kan sammenlignes med de antisemittiske karikaturene jødene var utsatt for - men kritikk av de mennesker som misbruker en religion til å fremme sin egen politiske agenda, tilrane seg makt over andre mennesker, gjøre onde gjerninger i sin guds navn (som skrevet tidligere).

At det finnes rasistiske ytringer, også som karikaturer, mot muslimer er helt riktig. Den store forskjellen er at antisemittismen ble fremmet systematisk av ledende aktører i mediene, det politiske liv og i alle samfunnslag. Ikke funnet på relativt marginale nettsteder og fanziner (eller av anonyme som kommenterer VG-artikler for den saks skyld). Det er ingen ting som tyder på at staten Norge vil følge islamofobene (kan vi ikke kalle dem det de er - rasister?), og sette igang et gjennomført program for å forskjellsbehandle, forfølge og kaste ut norske muslimer. Skulle det skje, så er i hvert fall ikke jeg (heller der) på statens side.

Tidligere har Iffit ment at publisering av karikaturene førte til at nordmenn reagerte med hat og sinne da de så norske flagg brenne på Gaza:

De følte seg direkte angrepet. Mange følte maktløshet og frykt for at denne striden skulle føre til selvmordsaksjoner i Norge og som en reaksjon gikk flere nordmenn til angrep mot norske muslimer og web-sider flommet over av rasistiske og antiislamsk propaganda. Frp pisket opp fremmedhat og fremmedfrykt i denne perioden og fikk sin beste meningsmåling noensinne.

(Kan noen sende meg lenker til artikler om at nordmenn angrep norske muslimer i perioden februar/mars 2006 på vampus (a)gmail.com).

Jeg vet at Iffit Qureshi er ekstremt engasjert i debatten rundt islam og islamofobi, ære være henne for det. Men dersom målet er bedre forståelse og mindre fordommer, og middelet er å påstå at amerikanske myndigheter drepte sine egne, og at man hadde en hatbølge av vold, propaganda og fremmedfrykt, uten å dokumentere noen av delene - så kan man kanskje spørre om henne slik mange spurte om meg da jeg publiserte den samme karikaturen som hun nå har gjort - ekstremist eller engasjert forsvarer?

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers