Στο λίστα του ΣΔΟΕ 500 πολιτικοί!

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων και σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος.
Πεντακόσιοι υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ !!!
Φύλλο και φτερό κάνει τις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα ονόματα 500 πρώην στελεχών της δημόσιας διοίκησης.Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων και σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος.Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, παρά το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ αυτή την περίοδο δεν έχει επάρκεια προσωπικού, υπήρξαν αποτελέσματα από την πρώτη φάση των ερευνών, κατά την οποία ελέγχθηκε για ορισμένα πρόσωπα αν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους μπορούν να καλύψουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου 6 μήνες, βρίσκεται σε εξέλιξη και για ορισμένες περιπτώσεις έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλθηκαν, ανώνυμα και επώνυμα, έχουν βάση.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «η υπόθεση έχει ζουμί».
Εγγραφο
Πιο αναλυτικά, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών για τους οποίους έγιναν οι καταγγελίες και το διάστημα αυτό γίνεται έλεγχος των «πόθεν έσχες» που έχουν υποβάλει τα τελευταία 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει έγγραφο στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μέσω της οποίας ζητά από τα μέλη της στοιχεία λογαριασμών σε οποιαδήποτε μορφή (ταμιευτηρίου, προθεσμίας, όψεως, μετοχών, μεριδίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, παραγώγων σε δείκτες, μετοχές, συνάλλαγμα κ.λπ.).

Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Ωστόσο, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνονται μετ' εμποδίων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο ΣΔΟΕ, που θα έπρεπε να λειτουργεί με προσωπικό 1.500 ατόμων, υπηρετούν αυτήν τη στιγμή περίπου 1.000 άτομα. Πριν από τρεις μήνες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα ενίσχυε το ΣΔΟΕ με επιπλέον 100-200 άτομα από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν πως αν ο αριθμός του προσωπικού φθάσει τα 1.500 άτομα, θα καταστεί δυνατό να βεβαιώνονται επιπλέον φόροι ύψους 450-500 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Προβλήματα
Ελλειψη προσωπικού

Αυξημένα προβλήματα στο ελεγκτικό του έργο αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αττικής, η οποία ασχολείται με τις σημαντικότερες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων η διερεύνηση των πηγών προέλευσης μεγάλου ύψους αδήλωτων εισοδημάτων, το άνοιγμα και η επεξεργασία κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων με πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και υποθέσεις με στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχει μειωθεί αισθητά μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η νευραλγική αυτή υπηρεσία του ΣΔΟΕ λειτουργούσε με 95 υπαλλήλους και σήμερα έχει μόλις 40 υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να φέρουν σε πέρας περίπου 2.000 πολύπλοκες υποθέσεις.

Κώστας Τσαχάκης
imerisia-gr

No comments:

Post a Comment

Pageviews Last 30 Days

Followers