Οι Ελληνες από τη μια υφίστανται δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και από την άλλη καλούνται να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν τους φόρους που επιβάλλει η Ελλάδα του Μνημονίου.Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό πως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης χαρακτηρίζει στην τελευταία του έκθεση τη χώρα μας ως «πρωταθλήτρια» στον τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης επί του συνολικού εργατικού κόστους (μισθός, συν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου), τονίζοντας ότι οι πολίτες έχασαν μέσα σε έναν χρόνο το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους!
Οι προοπτικές για το 2012 διαγράφονται ακόμη πιο ζοφερές λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, των έκτακτων εισφορών, των ξεχασμένων φόρων στα ακίνητα, των περικοπών στις φοροαπαλλαγές κ.λπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ, τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων υποχώρησαν το 2011 κατά 25,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «βουτιά» μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού, ενώ ακολουθούν σε αρνητική επίδοση η Κορέα με μείωση 6,3% και το Ηνωμένο Βασίλειο με μείωση 4,3%.
Η φορολογική επιβάρυνση επί του συνολικού εργατικού κόστους διαμορφώνεται στην Ελλάδα έως και το 37,8%, έχοντας αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε σχέση με τον μέσο όσο του ΟΟΣΑ κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Κατά μέσο όρο αυξήθηκε πέρυσι στο 35,6% της μεικτής αμοιβής από 34,3% το 2000, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011, από 33,3% το 2000.
Πιο αναλυτικά, το 2011 για έναν ανύπαντρο πατέρα που λαμβάνει μισθό της τάξεως του 67% του μέσου μισθού, η φορολογική επιβάρυνση είναι κατά 19 ποσοστιαίες μονές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Υψηλότερη κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο είναι η επιβάρυνση στον μισθό παντρεμένου εργαζομένου με δύο παιδιά, καθώς στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5%.
Επιβαρύνσεις
Σε παγκόσμιο επίπεδο η επιβάρυνση σε σχέση με το μεικτό ημερομίσθιο αυξήθηκε σε 26 από τις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού και υποχώρησε σε επτά. Κατά μέσο όρο, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στο 35,3% του κόστους απασχόλησης ενός υπαλλήλου χωρίς παιδιά, από το 35% το 2010. Μεταξύ του 2000 και του 2009 η επιβάρυνση αυτή είχε υποχωρήσει από το 36,6% στο 35%.
Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών αύξησαν τους φόρους επί των εισοδημάτων το περασμένο έτος, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των τελευταίων δέκα ετών, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα, όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 35,6% της μεικτής αμοιβής, βρίσκονται το Βέλγιο με τη μεγαλύτερη φορολόγηση στα εισοδήματα των εργαζομένων (55,5%), η Γερμανία (49,8%) και η Γαλλία (49,4%), ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελβετία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η επιβάρυνση στους μισθούς σε Χιλή (7%), Νέα Ζηλανδία (15,9%) και Μεξικό (16,2%).
Σημειώνεται πως ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι οι φόροι στην απασχόληση είναι επιζήμιοι για την ανάπτυξη, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις που χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για θέματα όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, καθώς και οι εξαιρέσεις από φόρους επί των πωλήσεων, οι οποίες είναι λιγότερο επιβλαβείς.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
No comments:
Post a Comment